Κιβωτός του Κόσμου

Η Κιβωτός του Κόσμου είναι ένας Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού. Ιδρύθηκε το 1998 από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για το παιδί και το νέο γονιό που βρίσκεται σε ανάγκη. Η Κιβωτός του Κόσμου μετρά δεκαεννιά χρόνια συνεχούς υποστήριξης σε παιδιά που χρήζουν φιλοξενίας και οικογένειες που χρειάζονται ενίσχυση. Τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Οργανισμό μας προσέρχονται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ανάλογα με την αιτία απομάκρυνσης από το περιβάλλον στο οποίο διέμεναν (παραμέληση, εγκατάλειψη, θύματα εκμετάλλευσης, κακοποίηση). Η Κιβωτός αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη φροντίδα και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών έως και την ενηλικίωσή τους, προσφέροντας τους όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζονται προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζωής όταν ενηλικιωθούν.

Η Κιβωτός του Κόσμου διατηρεί συνολικά πέντε Σπίτια Φιλοξενίας Παιδιών σε Αθήνα και Πειραιά,  στην Ήπειρο, με έδρα την Πωγωνιανή Ιωαννίνων, στην Χίο και στο Διμήνι Βόλου. Έχει αναλάβει την καθημερινή φροντίδα περίπου πεντακοσίων παιδιών, χωρίς καμία απολύτως κρατική επιχορήγηση.

Το Δεκέμβριο του 2013 η Κιβωτός δημιούργησε ένα πρότυπο Σπίτι Φιλοξενίας Παιδιών στην ορεινή, ακριτική Πωγωνιανή Ιωαννίνων, το οποίο σχεδιάστηκε και αποσκοπεί αφενός στη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Παιδικής Προστασίας με προγράμματα και υπηρεσίες και εξασφαλίζουν ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση για το κάθε παιδί και αφετέρου, στη λειτουργία του Γεωργικού Σχολείου που με την κατάλληλη εκπαίδευση που διασφαλίζει στα παιδιά αξιόλογες μελλοντικές επαγγελματικές διεξόδους στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία & τυποποίηση των προϊόντων τους), αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλει και στην ανάπτυξη της ευρύτερης ακριτικής περιοχής της Ηπείρου που σιγά σιγά ερημώνει. Με την έναρξη της λειτουργίας του Σπιτιού Φιλοξενίας της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή τέθηκε σε λειτουργία το Δημοτικό Σχολείο του χωριού που παρέμενε κλειστό επί σειρά ετών.

Στα πλαίσια του προγράμματος του Γεωργικού μας Σχολείου λειτουργούν τρία σύγχρονα εργαστήρια: Το Μελισσοκομείο μας, όπου τα παιδιά και οι νέοι εκπαιδεύονται στην παραγωγή μελιού, βασιλικού πολτού και κηραλοιφών. Το Τυροκομείο μας όπου η εκπαίδευση αφορά στην παραγωγή λευκών, κίτρινων τυριών, βουτύρου και γιαουρτιού. Το Εργαστήριο Παρασκευής Παραδοσιακών Προϊόντων, όπου παρασκευάζουμε βαλσαμέλαιο, τραχανά,  μαρμελάδες , γλυκά του κουταλιού, σαπούνια καλλυντικά και απορρυπαντικά, καθώς επίσης μαζεύουμε ρίγανη και τσάι του βουνού, τα οποία αποξηραίνουμε και συσκευάζουμε. Επιπλέον, τα παιδιά μας απασχολούνται και εκπαιδεύονται στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών και αρωματικών φυτών και βοτάνων στο Θερμοκήπιο και στον Αρωματικό μας κήπο, καθώς επίσης, σε ημερήσια βάση ασχολούνται με τη φροντίδα των ζώων της φάρμας τους (αρνάκια, κατσικάκια, μοσχαράκια, κοτούλες, αλογάκια, χήνες, πάπιες κ.α.). Αυτή τη στιγμή στο Σπίτι μας στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων μεγαλώνουν συνολικά τριάντα τέσσερα παιδιά, ηλικίας από δυόμιση έως και δέκα επτά ετών.

Καθώς όλη η λειτουργία του Οργανισμού μας και τα πάγια έξοδά μας στηρίζονται αποκλειστικά στις προσφορές του απλού κόσμου είτε με την μορφή του εθελοντισμού, είτε της οικονομικής στήριξης και της υλικής ενίσχυσης, η Κιβωτός του Κόσμου βρίσκεται σε μια συνεχή αναζήτηση πόρων. Για το λόγο αυτό κάθε βοήθεια είναι ιδιαιτέρως σημαντική και απαραίτητη για εμάς, ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε να προσφέρουμε στα παιδιά.

Γιώργος Ξηρογιάννης

«…κι όταν με πήραν αγκαλιά, ήταν σαν να σταμάτησε ο χρόνος…..»

 

Website: http://www.kivotostoukosmou.org/el/kivotos-tou-kosmou/domes/kivotos-ipeirou-pogoniani

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ:

  • Γιώργος Ξηρογιάννης