ΕΜΠΝΕΥΣΗ


Ξεκινώντας το εθελοντικό φωτογραφικό μου ταξίδι, εντός και εκτός Ελλάδας, δεν περνούσε από το μυαλό μου το πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί η ζωή μου από αυτό. Δεν μπορούσα να αντιληφθώ το μέγεθος της αγάπης που μπορεί να λάβει κάποιος. Τις εκφράσεις στα πρόσωπα των συνανθρώπων που στιγματίζουν την ψυχή. Κι όλα αυτά, μέσω ενός κλικ.

Καλύπτοντας, από ένα οικογενειακό πορτραίτο απόρων στο Ηράκλειο μέχρι έναν υποτυπώδες γάμο μεταναστών στη Σερβία, έμαθα πως όταν προσπαθείς να φωτογραφίσεις με την ψυχή σου, τα Photoshop περισσεύουν. Αρκεί μόνο η ταύτιση με τον φωτογραφιζόμενο για να μπορέσεις να αποτυπώσεις με τρόπο αξιοπρεπή ολάκερα τα βιώματά του.

Η αγάπη που εισέπραξα, χαράχθηκε βαθιά μέσα μου, δίνοντας μου το έναυσμα να συνεχίσω, να βελτιωθώ ως φωτογράφος αλλά και ως άνθρωπος, έτσι ώστε να είμαι σε θέση να την προσφέρω και αλλού. Σταδιακά, και χωρίς να προσπαθήσω γι’ αυτό, άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται για το συνάνθρωπό τους, αρκετοί φωτογράφοι και όχι μόνο, συμπορεύθηκαν μαζί μου δρώντας εθελοντικά.

Εξάλλου θεωρώ πως η αποτύπωση μιας στιγμής είναι καταγραφή της μιας ιστορίας. Με την πεποίθηση πως όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως έχουν δικαίωμα στην “ιστορία», δημιουργήθηκε η PhotoAid, που τώρα θέλει να ανοίξει τα φτερά της σε όλη τη χώρα.

Με εκτίμηση

Γιώργος Ξηρογιάννης

Ιδρυτής της PhotoAid